Rehberlik Nedir?

Rehberlik Nedir?

12.10.2023 30

Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel bir yardım sürecidir.

 

Bireyin kendini tanıması, beden ve zihin yeteneklerinin farkında olması, hayattan neler beklediğinin bilincinde olması, tutum ve değerlerini tanımasıdır.

 

Bireyin çevredeki olanakları tanıması ise rehberliğin bilgilendirmesi ile mümkün olmaktadır. Öğrenciyi, yetenek ve ilgilerine uygun programlar, okullar ve meslekler hakkında aydınlatma,  ona görgü kuralları ve disiplin kuralları hakkında bilgi verme gibi faaliyetleri kapsar.

 

Rehberliğin diğer önemli işlevi öğrencinin kendisi ve çevresi hakkında edindiği bilgileri özümlemesine ve sağlıklı, doğru tercihler yapabilmesine yardımcı olmaktır. Bu da ancak "psikolojik danışma" adı verilen yöntemle gerçekleştirilen bir hizmettir.

 

Rehberlik "yol göstermek" değil, belki "yolları göstermek" diye tanımlanabilir.

 

Amacımız insan haklarına saygılı, kendini ifade edebilen, sosyal davranış becerileri gelişmiş öğrencilerin yetişmesine yardımcı olmaktır.  

 

Tüm öğrencilerimize yönelik çalışmalarımız, sınıf rehber öğretmenleri ile işbirliği içinde sürdürülmektedir.

 

 

Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Servisimiz bireysel farklılıkları önemseyen bir anlayış ve önleyici rehberlik yaklaşımı ile tüm öğrencilerimiz, velilerimiz ve öğretmenlerimiz için gizlilik ve gönüllülük ilkesi doğrultusunda hizmet vermektedir.